Bloembollenkwekerij A.J. Kroon & Zn.


Historie

Zoals vele andere bloembollenkwekerijen in de kop van Noord Holland, is de oprichting van Bloembollenkwekerij A.J. Kroon & Zn. te herleiden naar de migratie van pionierende kwekers uit de bloembollenstreek van Zuid Holland na de eerste wereldoorlog.

Adrianus Simon Kroon, afkomstig uit het nabijgelegen dorp 't Zand, begon als werknemer bij de kwekerij van Adrianus van den Berg Gerarduszoon; die een van de eerste kwekers 'uit de Zuid' was die zich in 1912 vestigde aan de Molenvaart te Anna-Paulowna. In 1931 volgde een verloving met Alida Margaretha van den Berg - dochter van - en kwam het enkele jaren later tot een samenwerking in een naamloze vennootschap met zijn schoonvader. Uiteindelijk startte Adriaan Kroon in het najaar van 1945 zijn eigen bedrijf, gelegen aan de Molenvaart 515. 

In 1966 verhuisde de onderneming naar de Zandvaart te Breezand. Hier had Adriaan Kroon 7½ hectare land aangekocht van zijn schoonvader en werd er een nieuwe bloembollenschuur gebouwd. Inmiddels werkten zoons Henk en Arie volop mee in het bedrijf. Door zeer intensieve arbeid legde zij beide de basis van het huidige bedrijf.     

Ard Kroon is de tegenwoordige eigenaar van de kwekerij. Als derde generatie en zoon van Arie zet hij het bedrijf voort. Zijn intrede had plaats in 1988, na het volgen van de opleiding bloembollen-, bolbloemen- en plantenteelt aan de Rijks Middelbare Tuinbouwschool te Hoorn. Als firmanten namen Arie en Ard het aandeel van Henk over en ontwikkelde ruim twee decennia lang het bedrijf samen verder. In deze periode hebben zij, met name op het gebied van mechanisatie en areaal-uitbreiding, grote stappen gezet.

ipheion2lang oxalis2small bijgoedsmall puschksmall
Scroll to Top